StoryEditor

Nie zostawiajcie nas samych sobie

Już ponad miesiąc producenci żywca z czerwonej strefy nie mogą sprzedać świń. Nie skupuje ich żaden zakład. 
25.03.2016., 12:03h

Pomimo sprzeciwów polskiego rządu, Komisja Europejska zdecydowała o rozszerzeniu tzw. "czerwonej strefy" w związku z występowaniem afrykańskiego pomoru świń (ASF). Od 2 marca dołączyły do niej reszta gminy Zabłudów, Czyże i Hajnówka. Czyli teren, z którego obecnie nie są skupowane świnie jeszcze się powiększył. 

Ponownie okazuje się, że przepisy wchodzą w życie, a rolnicy pozostawiani są sami sobie. Hodowcy świń z tamtejszych terenów rozkładają ręce i apelują o pomoc, ale jak dotąd brak efektów. 

– Sytuacja nas, rolników, jest dramatyczna. Zakład, który skupował świnie wstrzymał odbiór ponieważ wymusiły to na nim hurtownie i sklepy. Nikt nie chce mięsa z czerwonej strefy pomimo, że jest ono każdorazowo badane w kierunku ASF przed sprzedażą – mówi Bożena Jaroś z Fronckowej Budy w gm. Janów. 

Jej zdaniem producenci świń i zakłady mięsne z tamtejszych terenów  potrzebują wsparcia całej branży mięsnej. Nie można przecież żądać niskich cen od jedynego zakładu, który skupuje świnie ze strefy. Trzeba mu pomóc. 

– Nie zostawiajcie nas samych sobie – apeluje hodowczyni należąca do POLSUS‘a, która od momentu wybuchu ASF w Polsce sprzedaje wszystkie loszki i knurki jedynie na rzeź.  aku, kp

Fot. Kurek

 

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
15. listopad 2024 07:17