Rzecznik prasowy Animex Foods Łukasz Dominiak poinformował, że zgodnie z przyjętymi od samego początku stanu epidemicznego, wewnętrznymi procedurami prewencyjnymi, w zakładzie produkcyjnym w Starachowicach, prowadzone są badania pracowników pod kątem wykrycia koronawirusa. W wykonanych dotychczas badaniach większość wyników okazała się negatywna, co świadczy o braku zakażenia u tych osób.
Niezależnie od powyższego, Zarząd Animex Foods w porozumieniu z władzami lokalnymi i regionalnymi, a także przy ścisłej współpracy z inspekcją sanitarną, podjął decyzję o wdrożeniu kolejnego etapu działań zapobiegawczych, polegających na rozszerzeniu liczby badanych osób o następne grupy pracowników zakładu produkcyjnego w Starachowicach.Testy wykonywane są wyłącznie w akredytowanych laboratoriach zatwierdzonych przez resort zdrowia
Jak pandemia koronawirusa rozwijała się w zakładach mięsnych w Starachowicach?
3 czerwca – a zakładach Animex Food potwierdzono 84 zakażenia, w tym 10 dotyczyło pracowników firm zewnętrznych. Pomoc zakładowi zaoferował wojewoda świętokrzyski, który zaproponował uruchomienie punktu pobrań wymazów do testów w kierunku koronawirusa w samych zakładach lub w ich pobliżu.
1 czerwca – w zakładach mięsnych potwierdzono 77 zakażeń, z czego 10 dotyczyło pracowników firm zewnętrznych. Na kwarantannę skierowano 200 osób pracujących w zakładach w Starachowicach. Animex Foods powołał sztab kryzysowy.
29 maja – rzecznik firmy Animex Foods poinformował o siedmiu kolejnych przypadkach zakażenia koronawirusem wśród pracowników firmy. Łącznie zakażonych było 60 osób, z czego 6 z nich to pracownicy firm zewnętrznych współpracujących z Animeksem.
28 maja – Sanepid poinformował o 50 zakażonych pracowników firmy i 5 osobach z ich rodzin. Na kwarantannie pozostawało 360 osób.
27 maja – rano liczba potwierdzonych zakażeń koronawirusem wśród pracowników wzrosła do 38. Wieczorem tego dnia do Sanepidu wpłynęło kolejnych kilkanaście wyników badań potwierdzających zakażenie u mieszkańców powiatu.
25 maja – potwierdzono następne 33 przypadki COVID-19 u pracowników firmy, 350 osób z ich otoczenia zostało objętych kwarantanną.
21 maja – wśród pracowników objętych kwarantanną potwierdzono 4 zakażenia. Na kwarantannę skierowano 100 pracowników i ich otoczenie. Do domów odesłano również wszystkich powyżej 60 roku życia oraz z chorobami przewlekłymi.
15 maja – pierwszy przypadek zakażenia u pracownika zajmującego się spedycją wyrobów. Na kwarantannę skierowano 36 osób.
fot. envanto