Nowe zakazy
I tak od momentu wejścia w życie tych przepisów w gospodarstwach położonych na obszarze ochronnym, obszarze objętym ograniczeniami oraz obszarze zagrożenia, czyli odpowiednio w strefach żółtej, czerwonej i niebieskiej, „zakazuje się prowadzenia uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny innych niż utrzymywane w tym gospodarstwie”.Pasze pod nadzorem
Resort rolnictwa w rozporządzeniu doprecyzowuje również wprowadzono ostatnio zakaz używania w hodowli świń zielonki, ziaren lub słomy pochodzącej z obszarów zagrożenia i ograniczenia. Dotyczy to gospodarstw na terenie całego kraju!!!Nowe zasady uboju
Nowe przepisy są skierowane również do zakładów mięsnych. W projektowanyn rozporządzeniu przewiduje się bowiem także uregulowanie kwestii świń przemieszczanych do natychmiastowego uboju. Ubój taki będzie dopuszczony jedynie na koniec dnia, gdy nie prowadzi się już żadnych innych ubojów. Ma to na celu zmniejszyć ryzyko ewentualnego skażenia wirusem partii mięsa pozyskanego ze świń pochodzących z obszarów wolnych od afrykańskiego pomoru świń.Ograniczenia dla zakładów mięsnych
Jednocześnie na zakłady mięsne położone na obszarach zapowietrzonych i zagrożonych nakłada się ograniczenia w zakresie produkcji, przetwarzania i dystrybucji wieprzowiny. Ale przewiduje się również odstępstwa od tego zakazu. wkFot. Sawa