Głównym celem ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń jest potrzeba zapewnienia możliwości zagospodarowania produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia z mięsa świń zdrowych, ale utrzymywanych na terytorium występowania ASF.
Aby rozwiązać problem ze skupem świń z rejonów występowania ASF specustawa wyłączy z prawa o zamówieniach publicznych tzw. jednostki sektora finansów publicznych. Będą one mogły kupować od zakładów mięsnych produktu mięsne wyprodukowane z mięsa wieprzowego pochodzącego od świń utrzymywanych co najmniej 3 miesiące przed ubojem w gospodarstwach rolnych położonych na obszarach objętych ograniczeniami w związku z ASF i które są zaopatrzone w świadectwo zdrowia wystawione przez lekarza weterynarii.
– Będą to produkty najwyższej jakości. Te konserwy będą nawet lepsze niż zwykłe, ponieważ będą z takimi elementami jak szynka czy polędwica – zapewnił na konferencji prasowej minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel.
Resort rolnictwa podkreśla, że przepisy ustawy dotyczą tylko zwierząt zdrowych, a projekt nie stwarza jakiegokolwiek zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów.
– Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu Sejm przyjmie specustawę o ASF. Na razie projekt jest procedowany przez rząd w trybie obiegowym – powiedział Krzysztof Jurgiel.
W strefie występowania ASF (strefa zapowietrzona i zagrożona) znajduje się obecnie 600 tys. sztuk świń. Zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej, do 15 października z tego obszaru można wywozić świnie tylko do przerobu w temperaturze powyżej 80 stopni i tylko do specjalnie wyznaczonych przedsiębiorstw.
Minister Krzysztof Jurgiel poinformował również, że decyzją premier Beaty Szydło pełnomocnikiem rządu ds. łagodzenia skutków występowania ASF został wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki.
W czwartek ministerstwo rolnictwa ma przedstawić kolejny pakiet zmian w prawie dotyczący walki z ASF. Resort przygotował nowelizację 6 ustaw, głównie z zakresu przepisów weterynaryjnych. wk
Fot. MRiRW