![520817](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/13/o_520817_1280.webp)
– Potwierdzają to zapytania płynące do naszej firmy, które pochodzą od różnych podmiotów – indywidualnych gospodarstw, które proszą o audyt bioasekuracyjny i określenie poziomu zabezpieczeń zdrowotnych fermy oraz firm, które obsługuję sektor produkcji trzody chlewnej, jak firmy hodowlane, czy organizacje, które zwracają się do nas o opiniowanie wytycznych czy przygotowywanie standardów – mówiła Karolina Maciorowska z firmy VestIn.
Ta dość młoda firma specjalizuje się w przygotowywaniu tzw. bioplanów czyli audytów bioasekuracyjnych, które polegają na ocenie zabezpieczeń na fermie lub obiektach współpracujących z fermą.
– Pracujemy na metodyce opracowanej przez Uniwersytet Gandawski, dzięki czemu mamy wymierną ocenę bioasekuracji. Oceniamy aspekty, które są zależne od producenta i te, na które nie ma wpływu. Jeśli opracowujemy plan minimalizacji ryzyka i ustalamy priorytety działania, co stanowi punkt wyjścia do każdej rozmowy – opisuje działalność firmy Macio...