StoryEditor

Dlaczego zakłady nie skupują żywca ze strefy buforowej?

Mimo zgody służb weterynaryjnych na razie żaden zakład nie zdecydował się na skup zwierząt ze strefy buforowej. Dlaczego?
10.03.2014., 16:03h

Powodem są bardzo rygorystyczne przepisy. Mięso z żywca zakupionego w strefie buforowej ASF musi zostać poddane obróbce termicznej w temperaturze 80 stopni Celsjusza, czyli trzeba je sparzyć. Sparzenie mięsa kwalifikuje je do przeznaczenia jedynie do produkcji pasztetów, konserw i tym podobnych wyrobów.


Największym obostrzeniem jest jednak to, że zakład, który podejmie się skupu takiego żywca traci prawo do eksportu swoich wyrobów na okres trzech lat. To skutecznie odstrasza potencjalnych nabywców żywca ze strefy buforowej ASF, ponieważ większość z nich to zakłady, które funkcjonują dzięki eksportowi mięsa na rynki wschodnie.


Tymczasem rolnicy na Podlasiu nadal protestują przeciwko dramatycznej sytuacji na rynku trzody. Dzisiaj od godziny 9:30 blokowali drogę krajową nr 2 Międzyrzeczu Podlaskim, Rogoźnicy i w Białej Podlaskiej. bcz

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. listopad 2024 14:11