StoryEditor

Duże zaniepokojenie całej branży. "Sami sobie budujemy zagrożenie"

Branża mięsna jest coraz bardziej zaniepokojona rozwojem sytuacji związanej z kolejnymi chorobami, które zagrażają produkcji. Do ASF, grypy ptaków, rzekomego pomoru drobiu i choroby niebieskiego języka (BTV) dołączyło ryzyko wystąpienia pryszczycy.

15.04.2025., 11:35h

Tańsze bydło z Węgier i Słowacji

– Jako cała branża pracujemy nad rozwiązaniami, które oddalą zagrożenie pryszczycą, jednak nie wszyscy podchodzą do tego równie odpowiedzialnie – przyznaje Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

image
Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
FOTO: Krzysztof Zacharuk

W wielu wypadkach sami sobie budujemy zagrożenie. Pomimo tego, że nasza południowa granica jest mocno pilnowana zarówno przez lekarzy weterynarii, jak także przez policję i strażników granicznych, dochodzi do sytuacji, które wynikają z ludzkiej głupoty. Mam tu na myśli niekontrolowany przemyt tanich zwierząt i taniego mięsa z zagranicy. Zawsze znajdzie się ktoś chętny do szybkiego zarobku – zaznacza Różański i dodaje: – Przestrzegam przed tym, ponieważ są to przypadki, które zagrażają nam wszystkim.

image

Wiceminister chce, aby zamknięto małe przejścia graniczne ze Słowacją

Produkujemy mniej, rynek się zamyka

Jacek Strzelecki, prezes Związku Polskie Mięso również jest zdania, że niekontrolowany przewóz zwierząt i mięsa jest niedopuszczalny, zwłaszcza w tak trudnym czasie jak obecnie.

image
Jacek Strzelecki, prezes zarządu Związku Polskie Mięso
FOTO: Krzysztof Zacharuk

Jednocześnie zwraca uwagę, że chociaż wartość polskiego eksportu rośnie z roku na rok, jednak maleje wolumen.

– Jest to spowodowane warunkami makroekonomicznymi, tj. inflacją czy kursami walut. Ktoś może powiedzieć, że chociaż sprzedajemy mniej, to zarabiamy więcej, ale tak nie jest.  W praktyce sprzedajemy wartościowo więcej, ale wolumenowo mniej. To oznacza, że produkujemy dużo mniej, rynek się zamyka – tłumaczy Strzelecki.

500 gospodarstw kasowanych co miesiąc

Jako przykład trudnej sytuacji prezes zarządu Polskiego Mięsa wymienia wieprzowinę, gdzie średnio miesięcznie w Polsce zamyka się ok. 500 gospodarstw hodujących trzodę chlewną.

– Nie ma się z czego cieszyć, ponieważ na skutek ASF zamyka się rodzima hodowla świń. Jednym z wektorów rozprzestrzeniania się wirusa jest niestety człowiek. To pociąga za sobą proces automatyzacji w zakładach mięsnych na świecie. W Chinach automatyzacja produkcji osiągnęła już ok. 80% i praktycznie tylko na linii rozbiorowej w dużych zakładach pracują jeszcze ludzie. W innych częściach produkcji, włącznie z ubojem, za wszystko odpowiadają maszyny – zaznacza Jacek Strzelecki.    

image

Przemyt cieląt do Polski w obliczu zagrożenia pryszczycą! Konieczne uszczelnienie małych przejść granicznych na południu kraju!

– Jeżeli porównamy 2014 rok do 2025, to poziom zatrudnienia w branży mięsnej, a konkretnie w sektorze wieprzowym, znacznie się zmniejszył. Rynek szybko się kurczy, a w przypadku wieprzowiny stajemy się rynkiem podwykonawczym. Jeżeli nie odwrócimy tego trendu, to całkowicie stracimy element ofensywny, czyli eksportowy – ostrzega ekspert.

Wtedy będziemy produkować już tylko na nasze potrzeby, ale o eksporcie na rynki trzecie, a nawet unijne będziemy musieli zapomnieć.

image
14 kwietnia w siedzibie PAP Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy zorganizowały spotkanie z dziennikarzami 
FOTO: Krzysztof Zacharuk

Dziki nadal mają się bardzo dobrze

ASF jest, ponieważ są dziki, których nie odstrzeliwujemy. Nie panujemy nad tym, co się dzieje – przyznaje Strzelecki. W jego ocenie, rynkiem mięsa w Polsce rządzą dziś epizootia (występowanie zachorowań na jedną z chorób zakaźnych wśród zwierząt).

Każdego roku jest coraz gorzej, chorób cały czas przybywa. Nawet nie chcę sobie wyobrażać tego gdy ognisko pryszczycy zostanie wykryte w dużym centrum wieprzowym. To będzie prawdziwa katastrofa, eksportowo przestaniemy istnieć – zaznacza Strzelecki.

Krzysztof Zacharuk

Krzysztof Zacharuk
Autor Artykułu:Krzysztof Zacharuk
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2025 23:01