Jesteś w strefie Premium
Hiszpania walczyła z afrykańskim pomorem świń przez dekadę. O tym, co ostatecznie pozwoliło pozbyć się wirusa z Półwyspu Iberyjskiego z prof. Vizcaino, hiszpańskim specjalistą chorób świń rozmawia Paulina Janusz-Twardowska.
Hiszpania walczyła z wirusem ASF przez 10 lat, co ostatecznie okazało się kluczem do sukcesu?
- prof. prof. José Manuel Sánchez-Vizcaino: Hiszpania zwalczała afrykański pomór świń w latach 1985-1995. W tym czasie choroba objęła cały kraj. G
lobalny program eradykacji opierał się na wczesnym wykrywaniu nosicieli i zakażonych zwierząt poprzez diagnostykę laboratoryjną (wykrywanie wirusa i przeciwciał) oraz na depopulacji wszystkich zainfekowanych zwierząt lub nosicieli wirusa, a także egzekwowaniu ścisłych środków sanitarnych, specjalnie ukierunkowanych na zwiększenie bezpieczeństwa biologicznego w gospodarstwach. Specjalny kredyt o niskim oprocentowaniu był przyznany rolnikom, na wprowadzenie bioasekuracji w gospodarstwach. Weterynaria kładła także nacisk na szczegółową kontrolę przemieszczania zwierząt. W tym celu utworzono specjalne weterynaryjne jednostki terenowe do zwalczania ASF. Hiszpańska produkcja świń była i nadal jest spolaryzowana na dwóch biegunach. Dzieli się na intensywną produkcję fermową i obszar chowu zagrodowego, zlokalizowany głównie w południowej i południowo-zachodniej Hiszpanii – nasz słynny "jamón iberico". W części o intensywnej produkcji świń...

Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowskaredaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.
Pozostałe artykuły tego autora