StoryEditor

Idea kompartmentalizacji [WIDEO]

Kompartmenty – to obco brzmiące słowo od pewnego czasu pojawia się na ustach producentów świń. O tym cóż to takiego rozmawiamy podczas spotkania z rolnikami w Strykowie w woj. łódzkim z prof. dr hab. Zygmuntem Pejsakiem z Państwowego Instytutu Weterynarii – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.
02.02.2018., 12:02h
Idea kompartmentalizacji jest ideą, która na razie w Unii Europejskiej nie jest przyjęta. Mamy jednak nadzieję, że po 2021 roku zostanie przez władze Wspólnoty uznana. Pozwoli ona na obrót i handel trzodą chlewną nawet wtedy, kiedy znajdziemy się w regionie, w którym występuje afrykański pomór świń, czy to u dzików, czy to u świń.



Jest to taki system działania, który zagwarantuje, że wszystkie podmioty związane z produkcją wieprzowiny spełniają narzucone zasady bioasekuracji i gwarantują, że niezależnie od tego, gdzie pojawi się choroba, w gospodarstwach i zakładach mięsnych będących częścią kompartmentu nie dojdzie do zakażenie świń wirusem afrykańskiego pomoru świń.  

Więcej o tym, na czym polegać mają kompartmenty przeczytacie Państwo na łamach „top agrar Polska”.
aku
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 20:15