Bioasekuracja chlewni gra kluczową rolę w zapobieganiu zawleczenia afrykańskiego pomoru świń do chlewni oraz roznoszeniu pozostałych chorób zakaźnych w produkcji świń. O innowacyjnych metodach bioasekuracji na II Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie mówili Karolina Maciorowska oraz Bjarne Vest z firmy Vestin, specjalizującej się w przeprowadzaniu audytów bioasekuracyjnych na fermach.
– Przemyślenie programu bioasekuracji, procedur i weryfikowanie ich w codziennej pracy na fermie, a także podnoszenie świadomości pracowników jest punktem wyjścia do skutecznej ochrony stada – mówiła Karolnia Maciorowska.
– Druga podstawowa rzecz to jakość zwierząt wprowadzanych do chlewni – warchlaków, loszek, a także nasienia. Trzeba kontrolować skąd przychodzą świnie – z jakiej strefy one pochodzą – dodał Bjarne Vest.
Na jakie inne punkty należy zwrócić uwagę w gospodarstwie? Obejrzyj całą wypowiedź ekspertów.
StoryEditor
Jak chronić chlewnię przed chorobami?
Proste metody bioasekuracji mogą ochronić stado przed zakażeniem chorobami. O dobrych praktykach mówią przedstawiciele firmy Vestin.