- wszelki kontakt z zakażonymi żywymi i martwymi zwierzętami (zwłokami);
- kontakt z przedmiotami skażonymi wirusem (np. odzieżą, pojazdami, innym wyposażeniem);
- karmienie zwierząt mięsem lub produktami wieprzowymi lub odpadami zawierającymi zakażone mięso (np. odpadami kuchennymi, zlewkami, w tym podrobami).
Komisja opracowała również zalecenia dla myśliwych, którzy mogą natknąć się na chore zwierzęta lub padłe dziki. Według nich, podczas polowań, zwłaszcza na obszarach uznanych za zagrożone, należy:
- współpracować z właściwymi władzami w przypadku znalezienia martwych dzików i przekazywać informacje na ten temat;
- czyścić i dezynfekować posiadany sprzęt, odzież, pojazd i trofea myśliwskie na miejscu i zawsze przed opuszczeniem danego obszaru;
- patroszyć odstrzelone dziki w wyznaczonych miejscach wytrzewiania na terenie obwodu łowieckiego;
- przyczyniać się do stopniowego zmniejszenia zagęszczenia dzików na obszarach, które nie zostały jeszcze dotknięte chorobą, m.in. poprzez ukierunkowany odstrzał dorosłych i prawie dorosłych samic;
- przez cały rok nie karmić dzików.