W wyniku choroby pogłowie trzody chlewnej w gospodarstwach wielkotowarowych spadło o 20%. Sytuacja wygląda jeszcze gorzej w małych chlewniach – tam ilość świń zmniejszyła się aż o połowę.
Redukcja produkcji mięsa wieprzowego z całą pewnością spowoduje także dalszy wzrost cen. Pod tym względem Białoruś ponosi najwięcej strat ze wszystkich krajów Unii Celnej. Cena schabu karkowego wzrosła tam w ciągu miesiąca prawie dwukrotnie z 93 tys. rubli/kg (8,89 dol./kg) do 175 tys. rubli/kg (16,8 dol./kg).
Jak twierdzi białoruski minister gospodarki, choć władze zaprzestały regulacji cen sprzedaży mięsa, to jednak jeśli ceny nie wyhamują, nie obędzie się bez ponownego monitorowania sytuacji.
Niedawno Rosja zniosła wprowadzony w sierpniu tymczasowy zakaz importu wieprzowiny z 10 białoruskich zakładów. e-abi
StoryEditor
Niedobór wieprzowiny na Białorusi
To już potwierdzone – Białoruś boryka się z poważnym deficytem wieprzowiny wywołanym pojawieniem się ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF) w 2013 r.