![520817](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/13/o_520817_1280.webp)
– Oczekujemy też, żeby przemieszczanie świń ze strefy czerwonej i niebieskiej było płynne, żeby nie miało wpływu na rynek wieprzowiny. Wiemy z praktyki, że blokowane są transporty zwierząt do stref białych. Potrzeba zrozumienia ze strony powiatowych lekarzy weterynarii, którzy te decyzje podejmują – mówił Dargiewicz.
Prezes podkreślał też, że latem liczba ognisk ASF będzie rosła, dlatego za wszelką cenę należy zabezpieczyć gospodarstwa utrzymujące świnie. Dargiewicz zachęcał, aby producenci trzody zajrzeli na stronę Głównego Inspektoratu Weterynarii, gdzie omówione są opracowane z KZP-PTCh POLPIG zasady bioasekuracji.
Pełną relację z webinarium na temat afrykańskiego pomoru świń znajdziesz w najnowszym, lipcowym wydaniu dodatku „top świnie”.
![](https://www.topagrar.pl/media/uploads/07_2020_ts.jpg)