Zapowiada się, że 2014 r. nie będzie gorszy dla producentów świń niż ostatnie 12 miesięcy. A ten, mimo wysokich kosztów pasz w pierwszym półroczu pozwolił zarabiać zarówno na sprzedaży prosiąt, jak i tuczników w całej Unii. Średnia cena polskiego żywca w pierwszych 3 kwartałach 2013 r. wyniosła 5,48 zł/kg, a przeciętna cena w przeliczeniu na klasę E od stycznia do listopada sięgała 1,75 €/kg i była niewiele wyższa niż rok wcześniej. Krajowe ceny były bardzo zbliżone do niemieckich i średnio o 0,16 Ct/kg wyższe niż w Danii.
Więcej o prognozach dla rynku świń na rok 2014 na łamach styczniowego dodatku specjalnego „top świnie” od strony 4.
pj
StoryEditor
Rok 2014 bez rewolucji
Z jednej strony – wyższa niż przed rokiem opłacalność produkcji i większy eksport wieprzowiny, z drugiej – niskie pogłowie loch i pomór za wschodnią granicą. To rzeczywistość na rynku świń.