Trzech posłów Kukiz‘15, Jarosław Sachajko, Norbert Kaczmarczyk oraz Elżbieta Zielińska zainteresowało się informacjami medialnymi o pojawieniu się skażonej wieprzowiny na półkach sklepowych jednej z sieci supermarketów w Wielkiej Brytanii.
- Jak donoszą media, skażona wieprzowina, która została sprowadzona na Wyspy Brytyjskie z Holandii i Niemiec mogła się przyczynić do zachorowań co najmniej kilkudziesięciu osób. Spożycie skażonego mięsa wieprzowego może doprowadzić do zachorowań na wirusowe zapalenie wątroby typu E. Dodatkowo szacuje się, że osób zarażonych może być aż 200 tys. Raport Public Health England wskazuje, że produkty, które wywołały masowe zachorowania to kiełbasa i szynka w plastrach, która nie wymaga obróbki termicznej – napisali posłowie, którzy jednocześnie zapytali resort rolnictwa czy polscy konsumenci są bezpieczni oraz ile zagranicznej wieprzowiny wjeżdża co roku do kraju.
- Jak donoszą media, skażona wieprzowina, która została sprowadzona na Wyspy Brytyjskie z Holandii i Niemiec mogła się przyczynić do zachorowań co najmniej kilkudziesięciu osób. Spożycie skażonego mięsa wieprzowego może doprowadzić do zachorowań na wirusowe zapalenie wątroby typu E. Dodatkowo szacuje się, że osób zarażonych może być aż 200 tys. Raport Public Health England wskazuje, że produkty, które wywołały masowe zachorowania to kiełbasa i szynka w plastrach, która nie wymaga obróbki termicznej – napisali posłowie, którzy jednocześnie zapytali resort rolnictwa czy polscy konsumenci są bezpieczni oraz ile zagranicznej wieprzowiny wjeżdża co roku do kraju.
Jesteśmy bezpieczni dzięki RASFF
Zdaniem ministerstwa rolnictwa polscy konsumenci są bezpieczni. Żadne informacje na temat zatrutego mięso nie zostały wprowadzone do unijnego systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach RASFF ( Rapid Alert System for Food and Feed). W ostatnich 5 latach polskie służby bezpieczeństwa żywności były alarmowane 166 razy przez system RASFF o dystrybucji na terenie naszego kraju skażonej żywności pochodzenia zwierzęcego pochodzących z innych państw członkowskich UE.
Z wyżej wymienionych 166 powiadomień:
- 58 dotyczyło mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego - najczęściej odnotowywane zagrożenia dotyczyły obecności zanieczyszczeń mikrobiologicznych (Salmonella), pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych,
- 41 dotyczyło mięsa wieprzowego i wołowego - najczęściej odnotowywane zagrożenia dotyczyły obecności zanieczyszczeń mikrobiologicznych (E. coli, Salmonella), pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych oraz zafałszowania mięsa wołowego mięsem końskim,
- 47 dotyczyło ryb i produktów rybołówstwa - najczęściej odnotowywane zagrożenia dotyczyły obecności zanieczyszczeń mikrobiologicznych i pasożytów,
- 20 dotyczyło mleka i produktów mleczarskich - najczęściej odnotowywane zagrożenia dotyczyły obecności zanieczyszczeń mikrobiologicznych i pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych.
Szybka reakcja
W przypadku zidentyfikowania jakiegokolwiek zagrożenia, dzięki systemowi RASFF możliwe jest sprawne i szybkie przekazywanie informacji między Komisją Europejską oraz właściwymi urzędami ds. kontroli żywności i pasz w państwach członkowskich. W ten sposób rządy mogą podejmować w trybie natychmiastowym skoordynowane działania, mające na celu zapobieganie ryzyku wystąpienia zagrożeń lub minimalizowanie ich skutków dla zdrowia konsumentów.
W przypadku powiadomienia RASFF dotyczącego produktu, będącego w dacie przydatności do spożycia, który znajduje się w obrocie, podejmowane są w całej Unii Europejskiej działania, mające na celu wycofanie go z rynku.
Jednocześnie, w trybie natychmiastowym, podejmowane są działania urzędowe wobec producentów zakwestionowanej w powiadomieniach żywności, celem ustalenia przyczyny powstałych zagrożeń oraz podjęcia stosownych działań naprawczych w zakładach produkcyjnych.
wk