We wrześniu i październiku nasze władze podjęły próbę zmiany obowiązujących przepisów, tak by w terenie ułatwić walkę z ASF. W życie weszły dwie specustawy.
Ustawa z 5 września br. dała formalną możliwość skupu świń z tzw. strefy paskowanej – objętej największymi restrykcjami. Do 15 października obejmowała ona większość dotychczas wyznaczonych stref i została ustanowiona w związku z szybkim rozprzestrzenianiem się wirusa w chlewniach. Mięso ze świń pochodzących z paskowanego obszaru miało zostać przerobione na konserwy i sprzedane bez przetargu jednostkom finansów publicznych, czyli np. wojsku lub przekazane na cele charytatywne. Plan był dobry, ale wykonanie jak zwykle zawiodło.
Uregulowanie obrotu żywcem w strefach z ograniczeniami to niewielka część zmian, jakie w ostatnich miesiącach zaczęły obowiązywać producentów świń. Dużo większe modyfikacje w przepisach dotyczących rolników niesie druga specustawa z 23.09.2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia zwalczania chorób zakaźnych zwierząt. pj-t