Chęć uboju świni należy zawsze zgłosić do PLW minimum 24 godziny przed zdarzeniem (pisemnie, osobiście, e-mailowo). Obowiązkowym jest badanie mięsa w kierunku włośnicy. Te dwa wymogi muszą spełnić wszyscy hodowcy, którzy chcą przy okazji świąt pokosztować wyrobów ze świnki wyhodowanej we własnym gospodarstwie.
– Bardziej skomplikowana procedura dotyczy gospodarstw pozostających na terenie stref ASF. We wszystkich strefach poza czynnościami obowiązkowymi w całym kraju konieczne jest również badanie przed- i poubojowe zwierząt. Ponadto do uboju gospodarczego przeznaczone mogą być tylko te świnie, które przebywają w danej siedzibie stada nie krócej niż 30 dni, a ubój może być wykonany tylko na jej terenie – informuje Mirosław Czech, WLW z Białegostoku. Wskazuje również, że w strefie niebieskiej wymagane są badania w kierunki wirusa ASF, a w strefach czerwonej i żółtej, o tym czy należy wysłać próby do badań decyduje PLW. Badania na obecność wirusa ważne są przez 15 dni od próbobrania.
Za nieprzestrzeganie obowiązujących przepisów grozi kara finansowa w wysokości 100–2000 zł. – Dotkliwsze konsekwencje finansowe są nakład...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Własne wyroby na Wielkanoc, czyli ubój na potrzeby własne
Zbliża się Wielkanoc. W marcu wielu hodowców będzie więc chciało ubić świnie na własny użytek. Zgodnie z obowiązującymi przepisami ubój gospodarczy jest dozwolony na terenie całego kraju, jednak pod pewnymi warunkami.