Od 9.30 będzie można obejrzeć zwierzęta wystawowe, którym zostaną wręczone czempiony oraz spróbować potraw z wołowiny. O godzinie 12.00 rozpocznie się główny punkt programu czyli aukcja.
Do sprzedaży przeznaczonych będzie ponad 100 byczków oraz jałówek do dalszej hodowli i opasu w wadze od 200 do 300 kg. Najczęściej sprzedawane są sztuki rasy limousine oraz mieszańce ras mięsnych.
Organizatorem aukcji jest Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, spółka Bydło Mięsne oraz ZSCKR w Janowie.
Zasady aukcji
Zasady aukcji są co roku niezmienne. Cena wywoławcza za 1 kilogram zwierzęcia ustalana jest dla każdego boksu, w którym umieszczone zostaną zwierzęta. Cena wywoławcza jest zarazem ceną minimalną, poniżej której nie może nastąpić sprzedaż zwierzęcia w toku Aukcji.
Wysokość postąpienia jest określona każdorazowo przez Aukcjonera i wynosi 20-30 gr/kg.
Nabywca zobowiązany jest do uiszczenia wylicytowanej kwoty i odbioru zwierząt w terminie 24 godzin od zakończenia aukcji. Żeby wziąć w niej udział należy wpłacić wadium w wysokości 3000 zł, które jest zaliczane na poczet zakupu bądź też zwracane w przypadku, gdy zwierzęta nie zostały zakupione. Więcej informacji znajdziesz na stronie Polskie Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
dkol/ bydlo.com.pl