
Dorota Kolasińska: Do czego właściwie przydaje się certyfikat „Bez GMO”?
Agnieszka Maliszewska: Zgodnie z zasadami i przepisami, aby móc umieścić dane oświadczenie czy treść na opakowaniu produktu spożywczego należy potwierdzić, że wszystkie czynniki zostały prawidłowo wdrożone. Certyfikat „Bez GMO” jest niezależną oceną realizowaną przez kompetentną i międzynarodową jednostkę certyfikującą TÜV SÜD Polska. Certyfikacja pozwala określić, że wymagania zostały realizowane i potwierdzone przez niezależną jednostkę.
D.K.: Czy certyfikat „Bez GMO” będzie respektowany zarówno w Polsce, w UE i krajach trzecich?
A.M.: Celem standardu PIM „Bez GMO” jest promocja najlepszych praktyk w
zakresie produkcji wyrobów wolnych od GMO. Obecnie Polska Izba Mleka skupia się na promocji, rozszerzeniu oraz umacnianiu pozycji standardu jako wiodącego krajowego standardu w obszarze non-GMO. Jednym z celów...