Naukowcy, specjaliści i rolnicy dzielili się swoimi doświadczeniami również w zakresie możliwych niedoborów składników pokarmowych, z którymi najczęściej można się spotkać na polach. W tym kontekście nie zabrakło również dyskusji o nawożeniu dolistnym i ochronie fungicydowej. Jak podkreślali eksperci, to one w dużej mierze decydują o plonie zarówno ziarna jak i przyszłej kiszonki.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się również warsztaty bezpośrednio przy silosie z kiszonką z kukurydzy. Przy tej okazji rolnicy rozmawiali o jakości i wartości pokarmowej paszy objętościowe oraz właściwym terminie zbioru. Dopełnieniem była możliwość zbadania próbki własnej kiszonki za pomocą działającego na miejscu mobilnego laboratorium oraz podsumowanie wyników Eksperta Kiszonkowego, w ramach którego zebrano doświadczenia w zakresie produkcji kiszonek z 1300 gospodarstw.
– Już dziś zapraszamy na sierpniowe warsztaty, podczas których ocenimy efekty zastosowanej agrotechniki, pomożemy określić termin zbioru kukurydzy na kiszonkę i ponownie poruszymy najważniejsze aspekty w produkcji wysokojakościowej paszy objętościowej z kukurydzy – dodaje Marek Skwira z firmy Limagrain.
Organizatorem spotkania, które odbyło się 27 czerwca br. był Instytut Technologiczno-Przyrodniczym przy współpracy z partnerami: Basf, Adob i Biogen.
opr. mj/ms
Fot. Limagrain