W połowie października br. odtłuszczone mleko w proszku było o ok. 6 proc. tańsze niż pod koniec września (spadek z 218 EUR/100 kg do 205 EUR/100 kg). Tym samym, od momentu wprowadzenia rosyjskiego embargo na przetwory mleczne z UE, odtłuszczone mleko w proszku potaniało średnio o 24 proc., co obrazuje niezwykle trudną sytuację europejskiego mleczarstwa. Jej przyczyną jest nie tylko zakaz eksportu do Rosji, lecz także nadprodukcja mleka.
Spadły także ceny serów Gouda i Edam i wynosiły odpowiednio 313 EUR i 303 EUR/100 kg, co oznacza obniżkę w stosunku do końca września br. o 4 proc.
W omawianym okresie stabilne okazały się jedynie ceny masła, które przeciętnie w całej Unii Europejskiej wynosiły 306 EUR/100 kg.
Tymczasem w samej Polsce - jak wynika z danych GUS - w pierwszych trzech kwartałach 2014 roku wzrósł skup i przetwórstwo mleka. Według szacunków łączny skup mleka w tym okresie wyniósł 7837,7 mln litrów, co oznacza wzrost w relacji rocznej o 7,9 proc. Wśród przetworów mleczarskich najwięcej, bo aż o 63 proc., wzrosła produkcja odtłuszczonego mleka w proszku. bcz
Źródło: BGŻ, GUS