Na rynku pojawia się coraz więcej produktów zastępujących mięso wołowe, tzw. zamienników mięsa dla wegan. Na początku konsumenci zachwycali się tofu czy kotletami sojowymi. Teraz coraz chętniej kupują produkty a‘la mięso lub w ogóle rezygnują z jedzenia mięsa, z różnych przyczyn…
Wiadomość dotycząca projektu pojawiła się na konferencji Good Food Conference w San Francisco, która koncentrowała się na rozszerzeniu rynku alternatywnych produktów mięsnych i roślinnych. Inwestorzy pragnący dołączyć do branży „fałszywego” mięsa opracowują sprzęt do drukowania bezmięsnych steków 3D……
Założyciel Novameat, Giuseppe Scionti, badacz i przedsiębiorca zajmujący się bioinżynierią, twierdzi, że niestandardowa metoda „drukowania” mięsa roślinnego będzie licencjonowana dla producentów, dając im sposób na stworzenie „tekstury i smaku steku”. Scionti mówi również, że model Novameat ma na celu obniżenie kosztów produkcji i sprawienie, że typowo wysokiej jakości produkty mięsne, takie jak stek, będą tańsze.
– Podczas badań nad regeneracją tkanek zwierzęcych za pomocą technologii drukowania biologicznego do za...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Będą drukować steki…
Na rynku znane są już takie marki jak Beyond Meat czy Impossible Foods, Novameat ogłosił w ubiegłym tygodniu, że uzyskał finansowanie od firmy inwestycyjnej Food Crech New Crop Capital na nową inwestycję. Firma zamierza… drukować steki…