Główny Lekarz Weterynarii poinformował zarząd Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich o planowanych przez chińskie władze kontrolach mleka i produktów mleczarskich .
Spełnienie standardowych wymagań ustalonych dla produktów mleczarskich w "China 4 dairy national standard" będzie jednoznaczne z utrzymaniem się polskich produktów mleczarskich na chińskim rynku spożywczym.
Spełnienie standardowych wymagań ustalonych dla produktów mleczarskich w "China 4 dairy national standard" będzie jednoznaczne z utrzymaniem się polskich produktów mleczarskich na chińskim rynku spożywczym.
9 marca br. opublikowano narodowe standardy dla produktów mleczarskich, aby te mogły trafiać bez problemów na chiński rynek.
Standardowe mleko?
Standardy te dotyczą mleka surowego, pasteryzowanego i sterylizowanego. Opisano w nich również wymagania dotyczące technologii przetwórczych, opakowań i oznaczeń na nich zawartych oraz jakości mleka.
W standardach zawarto również wymagane parametry dotyczące zawartości tłuszczu, białka, dopuszczalnej liczby komórek somatycznych i ogólnej liczby bakterii. Mleko o słabej jakości, według chińskich władz powinno być wykorzystywane do produkcji mleka w proszku lub sera, a mleko dobrej jakości jako mleko pasteryzowane.
Standardy określają również dopuszczalny czas i odpowiadającą mu temperaturę pasteryzacji mleka, aby nie traciło wartości odżywczych.
Na opakowaniu powinny znajdować się wszelkie informacje, dzięki którym konsument w Chinach będzie mógł porównać produkty chińskie z produktami z innych państw i wybrać według siebie, lepsze.
dkol
Źródło: kzsm/china4dairynationalstandard
Źródło: kzsm/china4dairynationalstandard