Według Polskiej Izby Mleka (PIM) konsumenci stają się coraz bardziej wymagający, zwracają uwagę na to co jedzą, interesuje ich skąd pochodzą produkty i jak powstała żywność którą spożywają.
Polska Izba Mleka chcąc zwiększyć zaufanie konsumentów do mleka, a zwłaszcza mleka produkowanego w Polsce oraz chcąc wesprzeć działania branży mleczarskiej, opracowała Standard Certyfikacji Systemów Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności „Bez GMO”.
– Niezwykle ważne jest, by nadać odpowiednią rangę temu systemowi. Dlatego zależy nam na uznaniu naszego znaku przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tym bardziej jest to ważne, że to nasz polski system, stworzony w oparciu o wiedzę i doświadczenie polskich rolników i przetwórców. Zależy nam na dobrej współpracy z Ministerstwem w tym zakresie i liczymy na szybkie procedowanie ze strony Ministerstwa - mówi Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka.
Katalogi wymagań standardu obejmują zarówno gospodarstwa rolne, zakłady paszowe, firmy logistyczne, jak i zakłady mleczarskie.
źródło: Biuro kampanii „Wolne od GMO”