Pod koniec września 2023 r. w Brukseli odbyło się posiedzenie Grupy Dialogu Społecznego do spraw „Produkcji zwierzęcej – mleko, wołowina i wieprzowina”. Podczas spotkania omawiane były między innymi tematy dotyczące: sytuacji rynkowej w poszczególnych sektorach oraz dyrektywy w sprawie emisji przemysłowych. W spotkaniu wziął udział Jacek Zarzecki, prezes Zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, ekspert Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Trudna sytuacja rynkowa hodowców
Z informacji przedstawionych przez przedstawicieli Komisji Europejskiej wynika, że produkcja wołowiny w Unii Europejskiej wzrosła o 4,5%. Odnotowano także spadek produkcji u największych jej producentów spowodowany redukcją pogłowia. Pogłowie krów w UE zredukowano o 1,5%, krów mlecznych o 1,3%. Ceny wołowiny utrzymują się na wysokim poziomie, jednak są niższe od cen w 2022 roku, ale wyższe od średniej pięcioletniej. Hodowcy borykają się z wysokimi kosztami produkcji.