W 2017 r. w Niemczech działało ponad 2500 sklepów z żywnością ekologiczną. W 2010 było ich 170 mniej. Ten trend świadczy o rosnącym zainteresowaniu eko żywnością. Oczywiście nadal niewielkie sklepy specjalistyczne to wciąż największa grupa, ale przez ostatnich 7 lat ich udział zmalał o 15% (z 75% do 60%). Coraz większą rolę na rynku odgrywają supermarkety ekologiczne (wzrost z 13 do 27%).
Pierwsze jaskółki w Polsce
W Polsce supermarkety ekologiczne dopiero raczkują – pierwszy powstał w listopadzie ubiegłego roku w Poznaniu. Sklep należy do spółki Bio Market Polska, kontrolowanej przez Mateusza Świtalskiego, syna Mariusza, czyli twórcy największych polskich sieci handlowych – Biedronka i Żabka. Placówka o powierzchni 300 mkw. oferuje ponad 5 tys. produktów.
StoryEditor
Biosupermarkety w natarciu
Niestety na razie u naszych sąsiadów zza Odry. W Niemczech aż 27% niemieckich sklepów specjalizujących się w handlu żywnością ekologiczną stanowią biosupermarkety o powierzchni większej niż 400m2 – wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie BNN (Bundesverband Naturkost Naturwaren) – Niemieckiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznej Żywności.