W związku z tym brytyjscy weterynarze wystosowali pismo do parlamentu, aby przy dokonywaniu zmian w ustawie dotyczącej prawa konsumentów wprowadzić także obowiązek etykietowania żywności typu halal lub koszernej wraz z informacją czy zwierzę było ogłuszone. Jak wiadomo, ubój bez ogłuszania jest tam traktowany jako odstępstwo od prawa.
Problem ten jest jednak bardziej skomplikowany. Żywność halal i koszerną sprzedają także restauracje i duże sklepy, zatem w jaki sposób etykietować, by uniknąć uprzedzenia do rodzaju żywności? Poza tym, sama informacja, że żywność jest halal nie informuje o dobrostanie zwierząt, chociażby dlatego, że 88% ubojów halal w Wielkiej Brytanii dokonuje się ze wstępnym ogłuszeniem zwierząt, a tylko 12% ubojów prowadzi się bez ogłuszania. Zatem konsument nadal nie będzie wiedział czy zwierzę zostało uprzednio ogłuszone.
Dlatego BVA optuje za oznakowaniem zawierającym zapis „wyprodukowane z użyciem wstępnego ogłuszania” lub „bez ogłuszania”. Za takim też systemem oznaczeń opowiedział się także Parlament Europejski w czerwcu 2010 r. e-abi