Na Wyspach średnia cena reprezentatywna wołowiny (młode bydło R3) od początku br. jest o 4,3% niższa niż w 2013 r. Natomiast marcu oraz kwietniu br. stawka ta była odpowiednio o 5% oraz 8% niższa niż przed rokiem.
Brytyjscy farmerzy są zdania, że zbytnie wahania cen wołowiny są szkodliwe w dalszej perspektywie, ponieważ doprowadzą do nadmiernego rozciągnięcia cyklu produkcyjnego. Choć od afery z mięsem końskim minął rok, nadal wielu sprzedawców i przetwórców nie dostosowuje się do zasad.
Dlatego NFU chce aktywnie promować brytyjską wołowinę na półkach sklepowych właśnie poprzez sprzedawców, poprzez czytelne oznakowanie towarów i sklepów. Chce także współpracy przetwórców z producentami, by wypracowali długoterminowe porozumienia cenowe, umożliwiające farmerom planowanie produkcji. Trzeba także opracować warianty zarządzania ryzykiem dla producentów wołowiny – uważa NFU. e-abi
StoryEditor
Brytyjscy farmerzy walczą z cenami wołowiny
Trwający od kilku miesięcy trend obniżek cen wołowiny w Wielkiej Brytanii zmusił Brytyjski Krajowy Związek Farmerów (NFU) do wyrażenia swojego niezadowolenia. Związek już teraz ma swoją wizję zmian sektora i zamierza współpracować ze wszystkimi ogniwami łańcucha dostaw, by wprowadzać zmiany.