StoryEditor

Bydło mięsne: cena się stabilizuje

Po ostatnich podwyżkach, końcówka listopada przyniosła już tylko lekką korektę, nadal na plus. Ceny zmieniły te zakłady, które w ubiegłym tygodniu wstrzymały się z podwyżkami. Zdrożały przede wszystkim byki.
25.11.2016., 13:11h

Prognozy są wciąż obiecujące – ku zadowoleniu hodowców – już niedługo powinien się zacząć przedświąteczny ruch i bydło może jeszcze podrożeć. Chociaż w niektórych zakładach usłyszelismy, że obecna cena to już maksimum, które mogą zaoferować hodowcom.

W ubiegłym tygodniu skupujący narzakali na brak, krów w skupie. Obecnie krów jest pod dostatkiem, mimo że cena mleka nadal rośnie. Po ostatnich dość znacznych podwyżkach cen mleka i przy dostatku pasz, hodowcy bydła mlecznego znów są na pełnym rozbiegu, odrabiając straty z ostatnich miesięcy.

Przed świętami skupujący spodziewają się większego eksportu młodego mięsa wołowego, głównie do krajów Unii, co oznacza, że cena tej grupy zwierząt może jeszcze wzrosnąć.

Aktualnie najwyższa cena za byki w wadze poubojowej to 13,20 zł netto/kg, a najniższa to 12,40 zł netto/kg. W wadze żywej za byki ubojnie płacą maksymalnie 7,50 zł netto/kg, a minimalnie 6,50 zł netto/kg.   mwie

Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 02:10