StoryEditor

Bydło mięsne znów drożeje!

Po świątecznym zastoju cenowym, połowa listopada przyniosła znów podwyżki. Zdrożały zarówno byki, krowy jak i jałówki.
17.11.2016., 15:11h

Jak prognozują skupujący – ku zadowoleniu hodowców – to jeszcze nie koniec zwyżek cen. Już niedługo powinien się zacząć przedświąteczny ruch i bydło może jeszcze zdrożeć.

Bydła jest w sam raz, czasem nawet lekko brakuje towaru, zwłaszcza krów. Po ostatnich dość znacznych podwyżkach cen mleka i dobrym sezonie pod względem zaopatrzenia w pasze, hodowcy bydła mlecznego znów są na pełnym rozbiegu, dojąc ile się da. Niedobór krów w skupie zaowocował dość znaczną podwyżką ceny dla tej grupy.

W wielu punktach wzrosła też cena skupu byków; to z kolei za sprawą rosnącego eksportu, głównie do Turcji.  Duże zapotrzebowanie na dobrą, młodą wołowinę jest również na rynku unijnym.

Aktualnie najwyższa cena za byki w wadze poubojowej to 13,20 zł netto/kg, a najniższa to 12,40 zł netto/kg. W wadze żywej za byki ubojnie płacą maksymalnie 7,50 zł netto/kg, a minimalnie 6,50 zł netto/kg. 

Słabnąca złotówka powinna służyć wysyłkom eksportowym czy sprzedaży wewnątrz unijnej. I tak w zasadzie jest – przyznają to w nieoficjalnych rozmowach przedstawiciele zakładów ubojowych. W ostatnich dniach listopada podaż bydła rzeźneg...

Pozostało 35% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Jan Bromberek
Autor Artykułu:Jan Bromberek

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ekonomiki gospodarstw i rynków rolnych.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 03:41