StoryEditor

Bydło mięsne znów drożeje!

Po świątecznym zastoju cenowym, połowa listopada przyniosła znów podwyżki. Zdrożały zarówno byki, krowy jak i jałówki.
17.11.2016., 15:11h

Jak prognozują skupujący – ku zadowoleniu hodowców – to jeszcze nie koniec zwyżek cen. Już niedługo powinien się zacząć przedświąteczny ruch i bydło może jeszcze zdrożeć.

Bydła jest w sam raz, czasem nawet lekko brakuje towaru, zwłaszcza krów. Po ostatnich dość znacznych podwyżkach cen mleka i dobrym sezonie pod względem zaopatrzenia w pasze, hodowcy bydła mlecznego znów są na pełnym rozbiegu, dojąc ile się da. Niedobór krów w skupie zaowocował dość znaczną podwyżką ceny dla tej grupy.

W wielu punktach wzrosła też cena skupu byków; to z kolei za sprawą rosnącego eksportu, głównie do Turcji.  Duże zapotrzebowanie na dobrą, młodą wołowinę jest również na rynku unijnym.

Aktualnie najwyższa cena za byki w wadze poubojowej to 13,20 zł netto/kg, a najniższa to 12,40 zł netto/kg. W wadze żywej za byki ubojnie płacą maksymalnie 7,50 zł netto/kg, a minimalnie 6,50 zł netto/kg. 

Słabnąca złotówka powinna służyć wysyłkom eksportowym czy sprzedaży wewnątrz unijnej. I tak w zasadzie jest – przyznają to w nieoficjalnych rozmowach przedstawiciele zakładów ubojowych. W ostatnich dniach listopada podaż bydła rzeźneg...

Pozostało 35% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Jan Bromberek
Autor Artykułu:Jan Bromberek

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ekonomiki gospodarstw i rynków rolnych.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 20:04