StoryEditor

Cennik kazeinowy - kto zyskał, kto stracił?

Im więcej kazeiny w mleku, tym więcej powstanie z niego sera. Radzyńska spółdzielnia jako pierwsza w Polsce wprowadziła cennik, w którym zapłata za surowiec rośnie wraz z jego przydatnością dla produkcji sera.
29.03.2016., 11:03h

Do pomysłu hodowcy długo podchodzili z niedowierzaniem, twierdząc, że to kolejny wymysł po to, aby obniżyć cenę mleka. Dziś, w dobie kryzysu na rynku bardziej niż ilość liczy się jakość wyprodukowanego surowca. Na decyzji spółdzielni o zmianie sposobu obliczania ceny za mleko z zawartości białka na zawartość kazeiny skorzystali wszyscy – jedni więcej, inni mniej. Rekordziści od października 2015 roku dostają aż o 0,15 zł więcej do każdego kilograma mleka.

Skorzystała też spółdzielnia – eksperyment przeprowadzony przez pracowników Wydziału Surowcowego, Laboratorium Oceny Surowca oraz Serowni w zakładzie w Radzyniu Podlaskim. Pokazał, że różnica w ilości sera produkowanego z mleka o wyższej i niższej zawartości kazeiny sięgała aż 10%.
 
Co zrobić, by kazeina była jak najwyższa, czego unikać i na co zwrócić szczególną uwagę  pokazują przykłady z praktyki – dwa gospodarstwa pokazały swoje pomysły na zwiększenie zawartości kazeiny w mleku.

– Teraz, gdy mleka na rynku mamy za dużo, jest dobry moment na pracę nad jego jakością – podkreślają nasi rozmówcy – Maria i Janusz Skupowie oraz Dorota i Ireneusz Dmowscy.   mwie

Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 13:36