Na rynku podaż bydła się zwiększa z dnia na dzień, bo towaru jest coraz więcej. Ceny lekko, lokalnie rosną, co wpływa na wzrost średniej płaconej za byki, jałówki i krowy. Średnio w zakładach cena byków w klasie R wzrosła o 12 gr, a w klasie O o 14 gr, natomiast cena jałówek o 13-14 gr w klasie O i R. O ledwie 8 gr wzrosła cena krów, których również w skupie pojawia się coraz więcej.
Mimo uzgodnienia nowych warunków weterynaryjnych dotyczących wołowiny i uruchomienia możliwości eksportu na początku sierpnia do Izraela, na razie żaden z zakładów z naszej cotygodniowej sondy nie zajął się sprzedażą w tamtym kierunku. A rzutowałoby to na pewno na wzrost cen.
Niestety z naszych nieoficjalnych informacji wynika także, że mimo, że nie nadszedł jeszcze 31 października i decyzja w sprawie Braxitu, Anglia powoli odstępuje od zamówień wołowiny z Polski.
Uzgodniono natomiast nowe świadectwa do Libanu, a także kontynuowane są rozmowy z Chinami. Jest to dobry kierunek, ponieważ w Chinach znacznie spadła liczba trzody chlewnej i dostępnej wieprzowiny dla konsumenta (wysokie ceny!), którą w znacznym stopniu można zastąpić wołowiną. ...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Ceny bydła – dużo towaru na rynku
Mimo wysokiej podaży bydła na rynku, ceny lokalnie lekko rosną. Na horyzoncie majaczą podwyżki, ale można jedynie pomarzyć o powrocie do cen z ubiegłego roku...