Praktycznie wszystkie zakłady w tym tygodniu opuściły ceny byczków od 10 do 30 gr/kg wbc. Jakie są szanse na wzrost? Tym razem pytamy o nie Witolda Choińskiego, prezesa Związku Polskie Mięso…
Niestety na rynku nadal obserwujemy
obniżki cen za byki, widać je przede wszystkim w
wadze bitej ciepłej. Cena za
wagę żywą nie zmienia się od kilku tygodni. Rolnicy dzwonią do zakładów znajdujących się nawet kilkaset kilometrów dalej, z pytaniami o cennik. Towaru jest dużo, ale popyt marny… Na rynku zarówno krajowym, jak i zagranicznym
nie ma obecnie zapotrzebowania na byczki, stąd niskie ceny. Nadal skupy najwięcej płacą za jałówki – tych jest najmniej na rynku, a zapotrzebowanie duże.
Na sytuację trwającego od kilku tygodni
ciągłego spadku cen za buhajki złożyło się wiele czynników. Rolnicy nie wiedzą co robić, niedługo byczki poprzerastają w oczekiwaniu na lepsze czasy… Ale czy one kiedyś nastąpią?
– Zbliżamy się cenowo do granicy opłacalności, ale miejmy nadzieję, że niebawem sytuacja się unormuje – mówił
Witold Choiński w rozmowie z
Top Agrar Polska.
Witold Choiński o cenach bydła
Zapytaliśmy o przyczyny obniżek cen
Witolda Choińskiego, prezesa
Związku Polskie Mięso. Pisaliśmy w ubiegłym tygodniu o tym, że naszą wołowiną przestały się interesować
Turcja i Izrael, gdzie wiele zakładów eksportowało z...