StoryEditor

Ceny bydła – kumulacja problemów

Praktycznie wszystkie zakłady w tym tygodniu opuściły ceny byczków od 10 do 30 gr/kg wbc. Jakie są szanse na wzrost? Tym razem pytamy o nie Witolda Choińskiego, prezesa Związku Polskie Mięso… 
28.05.2019., 12:05h
Niestety na rynku nadal obserwujemy obniżki cen za byki, widać je przede wszystkim w wadze bitej ciepłej. Cena za wagę żywą nie zmienia się od kilku tygodni. Rolnicy dzwonią do zakładów znajdujących się nawet kilkaset kilometrów dalej, z pytaniami o cennik. Towaru jest dużo, ale popyt marny… Na rynku zarówno krajowym, jak i zagranicznym nie ma obecnie zapotrzebowania na byczki, stąd niskie ceny. Nadal skupy najwięcej płacą za jałówki – tych jest najmniej na rynku, a zapotrzebowanie duże.

Na sytuację trwającego od kilku tygodni ciągłego spadku cen za buhajki złożyło się wiele czynników. Rolnicy nie wiedzą co robić, niedługo byczki poprzerastają w oczekiwaniu na lepsze czasy… Ale czy one kiedyś nastąpią?

– Zbliżamy się cenowo do granicy opłacalności, ale miejmy nadzieję, że niebawem sytuacja się unormuje – mówił Witold Choiński w rozmowie z Top Agrar Polska. 

Witold Choiński o cenach bydła

Zapytaliśmy o przyczyny obniżek cen Witolda Choińskiego, prezesa Związku Polskie Mięso. Pisaliśmy w ubiegłym tygodniu o tym, że naszą wołowiną przestały się interesować Turcja i Izrael, gdzie wiele zakładów eksportowało z...
Pozostało 75% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 16:41