Zgodnie z deklaracją zakładów przetwórczych, którą uzyskaliśmy w naszej cotygodniowej sondzie, za byki ras mięsnych można było uzyskać 8 zł/kg wagi żywej i 13,6 zł/kg (wg masy poubojowej). Niektóre zakłady poinformowały nas też o podwyżki ok. 0,5 zł/kg wagi żywiej w przypadku byków rasy hf. Nieco więcej płacono też za krowy hf, tj. ok. 0,1–0,2 zł/kg (wg masy poubojowej).
Ten trend zdają się potwierdzać ogólnokrajowe dane. Według MRiRW, na przełomie września i października, za bydło ogółem oraz byki do 24 miesięcy producenci otrzymywali w skupach odpowiednio przeciętnie 6,72 zł/kg oraz 7,44 zł/kg wg wagi żywej. Z kolei krajowe zakłady zbywały ćwierćtusze wołowe średnio po 13,81 zł/kg, tj. o blisko 1% i 2% drożej niż odpowiednio przed miesiącem i rokiem. To potencjalnie wynik większego popytu na wołowinę, który mógł wpłynąć na poprawę eksportu o 3% do 285 tys. ton (w ekwiwalencie tusz).
Tymczasem, według krótkoterminowych prognoz KE, produkcja wołowiny netto w 2018 r. ma wynieść 8 mln t, tj. o 1,6% więcej niż w 2017 r, zaś dostawy w 2019 r. mają ulec swego rodzaju stagnacji. Wszystko przez suszę, która skłoniła pro...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Ceny bydła nieco w górę
Jak wynika z naszej sondy, w niewielkim stopniu wzrosło zapotrzebowanie na bydło. Niektóre zakłady deklarują nieco wyższą cenę.