StoryEditor

Ceny mleka – czy to już dno?

Polscy przetwórcy mleka próbują zniwelować straty przez wzrost skali eksportu. 
Niestety, konkurują tylko niską ceną produktów dzięki niskiej zapłacie za surowiec.
24.06.2015., 14:06h

– Wszystkim, którzy narzekają na tzw. kryzys i postulują zwiększenie interwencjonizmu, trzeba nieustępliwie powtarzać, że po zniesieniu kwot mlecznych nastał wolny rynek, który bezwzględnie oczyści polskie mleczarstwo z nieudolnie zarządzanych spółdzielni mleczarskich. Być może aktualna sytuacja będzie silnym impulsem konsolidacyjny, na który czekaliśmy od dawna – mówi w rozmowie z „top agrar Polska" Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka.

Jak kryzys w sektorze mleka wpłynął na strukturę eksportu polskiego nabiału. Czy i w jakim zakresie jesteśmy w stanie konkurować naszymi produktami na rynku Wspólnoty i tzw. krajach trzecich? Na te i inne pytania odpowiadamy w najnowszym lipcowym wydaniu „top bydło” na stronach 2–5.
Nie masz jeszcze prenumeraty papierowej lub elektronicznej? Możesz ją zamówić korzystająć z tego Fornularza.

mj

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 06:46