W bieżącym roku (od stycznia do czerwca br.) przetwórcy oferowali średnio za 100 l białego surowca 131,94 zł, czyli o niespełna 27 zł/100 l więcej niż przeciętnie w 2016 roku i mniej o 14,18 zł/100 l w porównaniu z analogicznym okresem w rekordowym 2014 roku.
Na najwyższe stawki za mleko mogli liczyć dostawcy z województw:
- podlaskiego – 140,51 zł/100 l,
- warmińsko-mazurskiego – 137,93 zł/100 l
- lubelskiego – 134,28 zł/100 l.
Najniższe stawki zanotowano w województwach:
- małopolskim – 120,06 zł/100 l,
- łódzkie – 122,09 zł/100 l,
- świętokrzyskim – 123,31 zł/100 l.
Dla porównania, szacunkowa średnia cena białego surowca w krajach UE wyniosła w kwietniu 2017 r. 33,05 euro/100 kg (tj. 138,99 zł/100 kg wg kursu NBP z 20.07.17 r.).
mj/GUS
Fot. Jajor