Zniżkowa tendencja średnich cen skupu mleka oferowanych przez największe unijne firmy mleczarskie jest efektem ograniczonego popytu na artykuły mleczarskie w skali światowej. Spadkowy trend, który praktycznie rozpoczął się od 2014 roku, utrzymywał się w całym 2015 roku i trwa nadal.
Wyniki analiz cen zgłoszonych przez 16 największych mleczarskich przedsiębiorstw unijnych wykazały, że średnia cena skupu mleka w UE wynosiła w marcu 2016 r. 27,47 euro za 100 kg (119, 50 zł) i była o 13,5% niższa niż w analogicznym okresie 2015 roku i o 4% niższa niż w lutym 2016 r. W trzecim miesiącu 2016 r. odnotowano 3,9% zwyżkę (w skali miesięcznej) stawki płaconej rolnikom za mleko przez Fonterrę w Nowej Zelandii. Jednak osiągając poziom 20,29 euro/100 kg (88,26 zł) była ona o 7,18 euro/100 kg niższa od przeciętnej ceny skupu oferowanej przez przedsiębiorstwa z Unii Europejskiej.
Producenci z Polski za mleko w skupie otrzymywali cenę średnio 25,71 euro/100 kg (111,84 zł) i była ona o 13,1% niższa niż w analogicznym okresie 2015 r.
Na rynku Unii Europejskiej w marcu bieżącego roku najwięcej za mleko płacili Włosi. Producenci mleka, którzy sprzedali mleko do mleczarni Granarolo, podobnie jak miesiąc wcześniej, otrzymywali za surowiec 38,29 euro/100 kg (156,56 zł). Na drugim miejscu pod względem wysokości stawki płaconej za surowe mleko znalazł się francuski Danone, gdzie za 100 kg surowca płacono 31,55 euro/100 kg (137,24 zł).
Największą miesięczną zniżkę ceny skupu mleka spośród obserwowanych przedsiębiorstw zanotowano u irlandzkiej mleczarni Glanbia. W ciągu miesiąca cena spadła o 17,7% z 26,74 euro/100 kg w lutym (116,32 zł) do 22,01 euro/100 kg w marcu (95,74 zł). Nieco mniejszą obniżkę w skali miesięcznej odnotowano w brytyjskim Dairygold (wcześniej First Milk; -15,4% do 23,55 euro/100 kg).
Spośród wszystkich unijnych przedsiębiorstw sektora mleczarskiego objętych badaniem tylko jedna mleczarnia podniosła w marcu cenę skupu mleka: duńska Arla Foods (+0,1% do 27,7 euro/100 kg). Natomiast 3 mleczarnie pozostawiły ceny skupu bez zmian: francuski Sodiaal (30,71 euro/100 kg), irlandzka mleczarnia Kerry (25,34 euro/100 kg) i wspomniane już włoskie Granarolo (38,29 euro/100 kg).
Ceny surowca w marcu 2016 spadły nie tylko w Europie. Także w USA miesiąc ten przyniósł kolejną zniżkę cen skupu. Producenci z Ameryki mleka uzyskiwali w marcu średnio 31,41 euro/100 kg (136,63 zł), tym samym przeciętna cena skupu oferowana przez przedsiębiorstwa mleczarskie ze Stanów Zjednoczonych była o 14,3% wyższa niż średnia cena skupu w unijnych przetwórniach.
dj, na podst. FAMMU/FAPA
obliczenia własne
Fot. Wieczorek