Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) – po spadku stawki o niespełna 4% na początku, a następnie wzroście o 0,6% w połowie stycznia br. – zanotowano wzrost średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. Ceny w notowaniu z 7 lutego br. zwiększyły się przeciętnie o 1,3%.
Największy wzrost cen dotyczył laktozy (o 12,4% do 910 USD/t), masła (o 4,9% do 4593 USD/t) oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego (o 4% do 5765 USD/t). Z kolei największa obniżka dotknęła stawek maślanki w proszku (o 7,5% do 2254 USD/t) i sera cheddar (o 3,7% do 3798 UDS/t).
O ile sumaryczny indeks cen produktów mleczarskich na GDT wzrósł, o tyle na krajowym rynku zanotowano niewielkie spadki cen. W ostatnim tygodniu stycznia br. za masło w blokach płacono przeciętnie 17,66 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 19,29 zł/kg, tj. odpowiednio o 7% i 2,5% mniej niż przed miesiącem.
Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku krajowe zakłady mleczarskie uzyskiwały przeciętnie 8,54 zł/kg (o 3% mniej niż przed miesiącem). Wyjątkiem są ceny pełnego mleka w proszku, które osiągając 12,58 zł/kg, zmniejszyły się co prawda w ciągu tygodnia o 1,5%, ale za to pozostały o 7% wyższe w relacji miesięcznej.
mj/GDT/ARR
Fot. Jajor