
Największa podwyżka dotyczyła masła (o 3,4% do 6004 USD/t), kazeiny podpuszczkowej (o 2,4% do 6358 USD/t) oraz sera cheddar (o 1,6% do 4112 USD/t). Nieznacznie wzrosła też stawka za pełne mleko w proszku (o 0,3% do 3114 USD/t). Z kolie największą obniżkę zanotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku. W przypadku tego produktu cena spadła o 3,2% do 2024 USD/t).
W Polsce w pierwszym tygodniu lipca za masło w blokach płacono przeciętnie 21,11 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 22,26 zł/kg, tj. odpowiednio o 8% i 9% więcej niż przed miesiącem. Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) polskie zakłady mleczarskie uzyskiwały średnio 7,80 zł/kg (o 2,5% więcej niż przed miesiącem), zaś ceny pełnego mleka w proszku (PMP; 12,14 zł/kg), spadły w ciągu miesiąca o 4 grosze/kg.
W porównaniu z analogicznym okresem 2016 r. za masło konfekcjonowane płacono o 60% więcej, a za masło w blokach 69% więcej. Z kolei OMP i PMP były drożne o odpowiednio 12 i 36%.
mj/GDT/ARR Fot./rys. Jajor