StoryEditor

Co się dzieje z bydłem?

Trudno zrozumieć o co chodzi na rynku bydła. Zakłady ubojowe mówią, że potrzebują towaru, ale dostawy powinny być wyrównane, systematyczne i zależy im na sztukach nie starszych niż dwa lata.
20.06.2014., 00:06h

Natomiast pośrednicy twierdzą, że trudno jest sprzedać opasy, dlatego muszą obniżać cenę. Podkreślają, że zdecydowanie łatwiej handluje się obecnie krowami czy jałowicami niż bykami. Jak mówi nam nieoficjalnie dyrektor skupu jednego ze znaczących w kraju zakładów ubojowych bydła nie ma zbyt wiele, jednak trafi ono do zakładów falami. Ponadto - jak mówią uczestnicy rynku - rolnicy mają nadal skłonność do przetrzymywania opasów do wieku ponad 2 lat, a takie sztuki, które na dodatek są często ras mlecznych, najtrudniej sprzedać.

W taki sposób w połowa czerwca br. cena skupu byka rasy Hf spadła do poniżej 6 zł/kg żywca, a mieszańca z rasami mięsnymi do ok. 6,8 zł/kg. Przed nami okres żniw, rolnicy w tym czasie zawsze mniej sprzedają, stąd jest szansa na zwyżki cen. jb

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 17:06