- Bezpośrednio po zakupie ser należy umieścić w lodówce w temperaturze 4°C;
- Najlepiej włożyć go do pojemnika – często sam ma silny, charakterystyczny zapach, a równie łatwo chłonie inne. Pojemnik ochroni też ser przed wysuszaniem;
- Aby zapobiec rozwojowi pleśni, sery pół-miękkie oraz twarde należy przetrzeć papierowym ręznikiem by usunąć nadmiar wilgoci. Następnie owinąć szczelnie w folię spożywczą lub aluminiową;
- Jeśli na powierzchni utworzy się pleśń, ser niestety nie nadaje się do spożycia – zarodniki grzybów są niewidoczne gołym okiem, a wniknęły już daleko w głąb produktu. Nawet odcięcie sporego fragmentu może ich nie usunąć;
Okres przechowywania sera zależy od jego rodzaju – zawsze należy spojrzeć na podaną przez producenta datę ważności produktu. Zazwyczaj sery miękkie przechowuje się do jednego tygodnia,półmiękkie 2 do 3 tygodni, twarde nawet 5 lub więcej tygodni (do 10 miesięcy).