StoryEditor

Czy wiesz jak przechowywać ser?

Ser to najszlachetniejsza forma mleka. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu nie zepsuje się, a my i nie stracimy jego walorów smakowych.
01.01.2016., 20:01h
  • Bezpośrednio po zakupie ser należy umieścić w lodówce  w temperaturze 4°C;
  • Najlepiej włożyć go do pojemnika – często sam ma silny, charakterystyczny zapach, a równie łatwo chłonie inne. Pojemnik ochroni też ser przed wysuszaniem;
  • Aby zapobiec rozwojowi pleśni, sery pół-miękkie oraz twarde należy przetrzeć papierowym ręznikiem by usunąć nadmiar wilgoci. Następnie owinąć szczelnie w folię spożywczą lub aluminiową;
  • Jeśli na powierzchni utworzy się pleśń, ser niestety nie nadaje się do spożycia – zarodniki grzybów są niewidoczne gołym okiem, a wniknęły już daleko w głąb produktu. Nawet odcięcie sporego fragmentu może ich nie usunąć;

Okres przechowywania sera zależy od jego rodzaju – zawsze należy spojrzeć na podaną przez producenta datę ważności produktu. Zazwyczaj sery miękkie przechowuje się do jednego tygodnia,półmiękkie 2 do 3 tygodni, twarde nawet 5 lub więcej tygodni (do 10 miesięcy).

Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 01:22