Całkowity koszt wyprodukowania kg mleka w Danii to 0,4332 euro. Po odjęciu wsparcia 4,33 eurocenty/kg na wyprodukowanie mleka duński rolnik wydaje 0,3899 euro/kg. Stopień pokrycia kosztów przez cenę mleka obrazuje tzw. współczynnik cenowo-kosztowy. W 2009 roku wynosił on 38%. Dopiero w 2014 roku spadające koszty i rosnące ceny skupu mleka do poziomu 39,67 eurocentów/kg doprowadziły do pełnego pokrycia nakładów ponoszonych przez rolników. W międzyczasie sytuacja ponownie się pogorszyła – wyjaśnia Kjartan Poulsen, przewodniczący Duńskiego Związku Producentów Mleka (LDM). Cena skupu mleka wynosi obecnie 0,29 euro/kg (tj. 1,21 zł/kg). Duńska organizacja producentów mleka i Europejska Rada Mleka zleciła wykonanie analiz kosztów do Biura Socjologii Agrarnej i Rolnictwa. Podobne analizy kosztów produkcji mleka zostały przeprowadzone w Niemczech, Francji, Belgii i Holandii. Top agrar (les)