- Musimy zbudować nowy system oparty głównie na zadowoleniu konsumenta, tak aby stale podkreślać wyjątkowe wartości odżywcze mleka, ale również zrównoważone warunki jego produkcji oraz brak negatywnego wpływu na środowisko - mówił Peter Giortz-Carlsen, wiceprezes Arla Food, który w ten sposób chce rozpędzić europejskie mleczarstwo, tak aby każdy mógł czerpać z tego zyski, a w szczególności rolnik.
W Brukseli podczas EDA Dairy Policy Conference 2018, gdzie spotkało się ponad 200 ekspertów branży na jednym z ważniejszych wydarzeń zrzeszających przedstawicieli europejskiego mleczarstwa, omówiono przyszłą WPR i jej wpływ na europejski sektor mleczarski. Jak w innych branżach, podkreślano podobne potrzeby dotyczące Wspólnej Polityki Rolnej.
- Głównym priorytetem będzie zorganizowanie debaty na temat uproszczenia WPR oraz szczegółowego finansowania także względem mleczarstwa - mówił Tzvetan Dimitrov, bułgarski deputowany minister rolnictwa.
Natomiast Tom Tynan, członek gabinetu Komisarza Phila Hogana podkreślił decydujący wpływ mleczarstwa na wzrost gospodarczy i jak wiele miejsc pracy stwarza branża w całej Europie, tłumacząc tym samym istotę dbania o jej interesy.
Według prelegentów dla europejskiego mleczarstwa priorytetem powinno być poprawienie stosunków i komunikacji pomiędzy unijnym przemysłem mleczarskim, a detalistami, tak aby zacieśnić pomiędzy nimi współpracę i móc opracować skuteczną strategię działania, tak aby zyski odczuli wszyscy zainteresowani.
Konferencja była organizowana przez Europejskie Stowarzyszenie Producentów Mleka (EDA).
dkol/ na podst. eda.euromilk.org/ fot. EDA_Dairy