W pierwszych trzech miesiącach tego roku południowoamerykańskie państwo zwiększyło eksport wołowiny z kością o 22,8%, osiągając poziom 245,4 tysięcy ton, w porównaniu z tym samym okresem w zeszłym roku.
Jak wynika ze statystyk Argentyńskiej Izby Przemysłu Przetwórstwa Wołowiny (CICCRA), sięgających 1996 roku, argentyński przemysł wołowiny osiągnął nowy rekord kwartalny. Rząd w Buenos Aires przypisuje ten wzrost swojej bardziej liberalnej polityce eksportowej.
Spadek konsumpcji krajowej
W tym samym czasie konsumpcja wołowiny z kością w Argentynie spadła o 17,6% do poziomu 499,7 tysięcy ton w pierwszym kwartale 2024 roku, co jest najniższym wynikiem od trzech dekad według danych CICCRA. Średnia konsumpcja na mieszkańca wyniosła 50 kilogramów, w porównaniu do 52,2 kilogramów w pierwszym kwartale 2023 roku.
Ponad 300-procentowy poziom inflacji
Ten trend prawdopodobnie jest w dużej mierze efektem wysokiej inflacji. Instytut Promocji Wołowiny (IPCVA) podaje, że inflacja cen wołowiny wyniosła około 377% w ciągu dwunastu miesięcy do lutego 2024 roku.
CICCRA szacuje, że produkcja argentyńskiej wołowiny z kością w pierwszych trzech miesiącach tego roku wyniosła 745,2 tysięcy ton, co oznacza spadek o 7,6% w porównaniu do analogicznego okresu w 2023 roku.
Tekst: AgraEurope
oprac. mkha