Do Sejmu trafił rządowy projekt o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw, który ma na celu zwiększenie efektywności nadzoru nad artykułami rolno-spożywczymi, w tym przede wszystkim nad ich jakością handlową w produkcji i obrocie.
W projekcie ustawy zaproponowano przepisy doprecyzowujące zasady kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i postępowania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), w tym w zakresie kontroli żywności sprzedawanej na odległość (np. w sklepach internetowych).
„Produkt Polski”
W związku z licznymi wnioskami producentów, proponuje się rozszerzenie grupy artykułów rolno-spożywczych, dla których może być stosowane oznaczenie informacją „Produkt polski” o wody mineralne, wody źródlane, wody stołowe, sól oraz kwiaty cięte, bulwy, cebule i nasiona.
„Dobrostan Plus” na etykietach
Proponuje się również wprowadzenie przepisów mających na celu możliwość wyróżnienia produktów pochodzących od lub ze zwierząt utrzymywanych w warunkach podwyższonego dobrostanu, w odniesieniu do których było realizowane albo jest realizowane działanie Dobrostan zwierząt w ramach PROW, przez umieszczenie oznaczenia ,,Dobrostan Plus”.
Oznaczenie „Dobrostan Plus” pozwoli na to, aby z jednej strony konsumenci mieli świadomość, że produkty, które kupują, pochodzą od zwierząt utrzymywanych w warunkach podwyższonego dobrostanu, a z drugiej umożliwi otrzymywanie przez rolników adekwatnej do tej jakości ceny – czytamy w Ocenie Skutków Regulacji.
Podstawą oznakowania informacją ,,Dobrostan Plus” jest dobrowolne wykorzystanie oznakowania zarówno na etapie sprzedaży bezpośredniej z gospodarstwa, jak i na dalszych etapach sprzedaży, do produktów będących w sklepie włącznie.
Proponuje się, aby oznakowanie informacją ,,Dobrostan Plus” dotyczyło artykułów rolno-spożywczych będących produktem:
- nieprzetworzonym, jeżeli produkt ten został pozyskany ze zwierząt lub od zwierząt, w odniesieniu do których było realizowane albo jest realizowane działanie Dobrostan zwierząt PROW 2014–2020,
- przetworzonym, jeżeli składniki tego produktu pozyskane od lub ze zwierząt, w odniesieniu do których było realizowane albo jest realizowane działanie Dobrostan zwierząt PROW 2014–2020 stanowią co najmniej 75% łącznej masy wszystkich składników użytych do wyprodukowania tego produktu, nie licząc masy wody użytej do tej produkcji.
Zaświadczenia z ARiMR
Rolnicy, którzy będą chcieli znakować produkty pochodzące ze swoich gospodarstw informacją „Dobrostan Plus”, będą mogli dokonać takiego oznakowania na podstawie odpowiedniego zaświadczenia otrzymanego z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Szacuje się, że ok. 70 tys. rolników realizuje działanie „Dobrostan zwierząt” PROW 2014–2020.
wk
fot. EnvatoElements