StoryEditor

Dostawcy mleczarni Turek: Wybieramy lepsze zło

– To nie jest dobra decyzja z punktu widzenia naszych dostawców, ale wybieramy lepsze zło. Chodzi o to, żeby pociąg zwolnił ale za to cały czas jechał – mówi Grzegorz Dzikowski, prezes Zrzeszenia Producentów i Dostawców Mleka „Mlektur” w rozmowie z „top agrar Polska”.
25.03.2020., 07:03h
Zrzeszenie Producentów i Dostawców Mleka „Mlektur” reprezentuje znakomitą większość hodowców, dostawców białego surowca do Mleczarni Turek. Jak zaznacza Grzegorz Dzikowski, prezes organizacji, krowa nie jest jak krzak pomidora, którego można wyrwać i działalność się kończy. Są rolnicy, którzy pobudowali nowe obory i mają kredyty do spłacenia. Dostosowanie się do wymogu ograniczania dostaw będzie w ich przypadku niezwykle trudne.

Co gorsza, od niedawna dostawcy mleczarni w Turku odstawiają mleko w ramach nowej umowy, w obrębie której bieżący rok jest rokiem „bazowym”, tzn., na podstawie ilości wyprodukowanego mleka będzie ustalana ilość dostaw z poszczególnych gospodarstw na kolejne 4 lata. Stąd, biorąc pod uwagę stosunkowo dobrą koniunkturę, rolnicy nastawili się raczej na rozwój stad i zwiększanie produkcji. To zaowocowało wzrostem od końca ubiegłego roku dostaw białego surowca o ok. 6–7%.

– Cała gospodarska wyhamowuje i nie wierzę w to, że kryzys nie dotknie również rolnictwa. Będzie to dotyczyć głównie cen, które spadną i nie ma się co się łudzić, że będzie inaczej. A zatem problem koronowirusa dopiero przed nami – mówi Dzikowski, zaznaczając, że to co można zrobić w tych okolicznościach to z trudem, ale jednak zaakceptować stawiane przez mleczarnie warunki. Zgodnie z jego relacją zakład cały czas jednak intensywnie pracuje nad potencjalnymi możliwościami zbytu nadwyżki produkcji, stąd ograniczenie dostaw mleka zostało tymczasowo wstrzymane do piątku 27 marca br.

– Niezależnie od tych niekorzystnych okoliczności życzę wszystkim dostawcom mleczarni Turek spokojnych i zdrowych świąt Wielkiej Nocy – mimo, że w tym roku będą nieco inne niż zawsze – podsumowuje Dzikowski.

mj/foj.Sierszeńska
Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 16:45