Holenderscy naukowcy opracowali technologię produkcji syntetycznej wołowiny, która cieszy się zainteresowaniem na rynku. Jak wyjaśnił prof. Mark Post, specjalista w zakresie fizjologii produktów spożywczych, w warunkach laboratoryjnych udało się znacznie obniżyć koszty wytwarzania sztucznej wołowiny. W 2013 r. produkcja. pierwszego burgera zawierającego 250 g zmielonej syntetycznej wołowiny kosztowała ok. 67 065 euro (ok. 275 tys. zł), w międzyczasie cena kilograma zastępczego mięsa spadła do ok. 54 euro (221 zł/kg). Według prof. Posta, laboratoryjna produkcja mięsa jest znacznie wydajniejszym źródłem pożywienia niż tradycyjne metody bazujące na zwierzętach opasowych. Przy tych samych efektach pokrycia zapotrzebowania na białko mniejsze jest obciążenie środowiska i w przyszłości produkcja żywności opracowana w laboratorium może pomóc w uporaniu się z niedoborami żywności. Zdaniem naukowców potencjał zbytu sztucznej wołowiny jest duży. Według ich szacunków, na podstawie dotychczas średnio rozwiniętego procesu produkcji w nadchodzących 20-30 latach powinna się ukształtować metoda przemysłowa, która spowoduje dalszy spadek kosztów i będzie ona konkurencyjna dla klasycznego opasu bydła AgE (les)