StoryEditor

Dużo mleka i słabe ceny w Fonterze

W Nowej Zelandii ceny mleka płacone rolnikom nie pokrywają kosztów produkcji, co jest następstwem słabej koniunktury na rynkach światowych.          
02.05.2015., 08:05h

Nowozelandzki koncern mleczarski Fonterra kolejny raz w roku gospodarczym 2014/2015 obniża cenę skupu mleka. 30 kwietnia br.  firma poinformowała, że w bieżącym sezonie producenci otrzymają 4,5 nowozelandzkiego dolara (NZD) za kg składników mleka. W przeliczeniu na litr mleka o zawartości 4,% tłuszczu i 3,3% białka jest to ok. 0,22 euro. W grudniu 2014 r. cena wynosiła 4,7 NZD/kg składników mleka, tj. ok. 0,23 euro/litr mleka. Natomiast w sezonie 2013/2014 za kg składników mleka wypłacono rekordową cenę 8,4 NZD, tj. 0,41 euro/litr. Jon Wilson, prezes  koncernu Fonterra korektę zapłaty za mleko argumentował dużą podażą surowca na światowym rynku. – Wprawdzie długoterminowe prognozy zapowiadają globalny wzrost popytu na produkty mleczarskie, jednakże obecnie ceny na handlowej platformie Fotnerry (Global Dairy Trade – GDT) od lutego br. spadły o 23% – wyjaśnił szef Fonterry. W tej trudnej sytuacji Wilson wzywa producentów mleka, aby zwrócili szczególną uwagę na koszty i płynność finansową. To jednak może być trudne dla dostawców białego surowca, którzy mają zobowiązania płatnicze z tytułu zaciągniętych kredytów. W opinii ekspertów, koszty produkcji mleka w Nowej Zelandii wynoszą 5,4 NZD/kg składników mleka, tj. ok. 0,26 euro/litr. AgE (les)

Ryszard Lesiakowski
Autor Artykułu:Ryszard Lesiakowski
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 23:25