StoryEditor

Edward Bajko: trzeba na nowo wyznaczyć poziom cen interwencyjnych

– Jak wygląda rynek serów i co można zrobić by złagodzić skutki epidemii koronawirusa w sektorze mleka – pytamy Edwarda Bajko, prezesa SM Spomlek.
01.04.2020., 11:04h
– Dzisiaj bardzo prawdopodobna wydaje się konieczność uruchomienia interwencyjnego skupu mleka w proszku i masła na poziomie UE. Jeżeli to się stanie, to skutki tej interwencji będziemy odczuwać dopóki magazyny nie zostaną znowu opróżnione. Doświadczenie uczy, że nie jest to proste i może potrwać nawet kilka lat – mówi Edward Bajko, prezes SM Spomlek.

Według niego, problemem, jak zawsze dotąd, będzie prawdopodobnie poziom ceny interwencyjnej. Jest ona niska i niezmieniana od lat, co powoduje, że interwencja rusza w praktyce dopiero przy kompletnym załamaniu rynku. A zatem, jak podkreśla Bajko, najwyższy czas, żeby poziom cen interwencyjnych wyznaczyć na nowo biorąc pod uwagę dzisiejsze koszty produkcji mleka i przerobu w mleczarniach.

– W pierwszych tygodniach marca sprzedaliśmy o ok. 20% więcej sera niż zazwyczaj w tym okresie, natomiast w ostatnim tygodniu odczuliśmy spadek sprzedaży, nawet w stosunku do tych, które były przed epidemią. Przyczyną może być zużywanie zapasów lub lęk przed wyjściem do sklepu po produkty świeże i zmiana diety (produkty o długim terminie ważności, konserwy). Nie wiemy jaki będzie trend i co przyniosą kolejne dni – mówi Bajko.

W czasie masowych zachorowań na koronowirusa, spółdzielnia wprowadziła specjalne procedury bezpieczeństwa. Jak mówi prezes SM Spomlek, bezpieczeństwo oraz  zdrowie pracowników w sytuacji stanu epidemii w Polsce są kwestiami nadrzędnymi.
– Wprowadziliśmy wiele różnorodnych rozwiązań, zasad i zaleceń mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa Pracowników, przy jednoczesnym zapewnieniu nieprzerwanej produkcji i odbioru mleka. Generalnie zrobiliśmy wszystko, co jest możliwe i co dzisiaj jest już standardem, tyle że zrobiliśmy to wcześniej, zanim rząd wprowadził ograniczenia w skali ogólnopolskiej – zaznacza Bajko.

Jak wymienia w obliczu zagrożenia koronawirusem (COVID-19) w mleczarni został powołany Zespół Kryzysowy, a także wprowadzono określone obowiązki i zakazy dla pracowników oraz osób spoza zakładu:
  • badanie temperatury ciała przed wejściem na teren zakładu;
  • obowiązek dezynfekcji rąk przez wszystkie osoby wchodzące i wjeżdżające na teren zakładu;
  • obowiązek zakładania maseczek ochronnych przez wszystkich  kierowców zewnętrznych;
  • obowiązek wypełniania ankiety na portierni przez osoby spoza zakładu;
  • obowiązek dezynfekcji klamek (wejście/wyjście) na portierni;
  • zakaz wpuszczania na teren zakładu osób postronnych;
  • wstrzymanie wyjazdów pracowników terenowych do gospodarstw rolnych;
  • ograniczenie podróży służbowych do niezbędnych;
  • ograniczenie do minimum przemieszczania się na terenie zakładu oraz spotkań wewnętrznych i przejście na  kontakt telefoniczny i mailowy;
  • przekazanie wszystkim pracownikom i dostawcom mleka po litrze płynu do dezynfekcji;
  • utworzyliśmy stałe obsady linii produkcyjnych na poszczególnych zmianach. Członkowie tych zespołów nie kontaktują się z innymi zespołami;
  • powierzchnie potencjalnie niebezpieczne w szatniach są gruntownie dezynfekowane w przerwach pomiędzy zmianami;
  • zostały utworzone „rezerwy krytyczne” z pracowników strategicznych na poszczególnych działach, którzy pozostają w domach i czekają ewentualne wezwanie w przypadku objęcia kwarantanną pracowników aktualnie pracujących.

Wśród działań zapobiegawczych mleczarnia wymienia:
  • możliwość pracy  zdalnej:
  • możliwość skorzystania z urlopu wypoczynkowego lub bezpłatnego na życzenie pracownika;
  • przesunięcie godzin rozpoczęcia pracy w obszarze produkcji tak, aby zminimalizować ilość osób wchodzących na teren zakładu w tym samym czasie;
  • ciągła komunikacja z pracownikami i rolnikami celem edukowania na temat profilaktyki zakażenia oraz reakcji w przypadku zaistnienia symptomów infekcji;
  • wskazanie adresu mailowego służącego do komunikacji wewnętrznej w zakresie koronawirusa.
mj/SM Spomlek
Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 07:33