EkoŁukta w 2008 r. rozpoczęła produkcję ekologicznego nabiału na szeroką skalę. Jest sprofilowana wyłączenie na wytwarzanie produktów organicznych i oferuje konsumentom ich pełny asortyment. Firma postawiła również na produkty tradycyjnie polskie, jak masło, zsiadłe mleko, maślankę czy twaróg, wytwarzane według prostych receptur, często ręcznie formowane.
To dlatego konsumenci odnajdują w nich autentyczny smak i zapach, jak w wiejskich produktach mlecznych z dawnych lat.
Podstawą całej produkcji ekologicznego nabiału w EkoŁukta jest surowiec – pasteryzowane, organiczne mleko pochodzące głównie z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych Warmii i Mazur oraz Kaszub. Nie zawierają syntetycznych środków zapachowych, smakowych, barwników czy środków konserwujących.
Mleczarnia EkoŁukta jest członkiem Polskiej Izby Żywności Ekologicznej: organizacji zrzeszającej przedstawicieli rynku żywności ekologicznej (rolników przetwórców, handlu detalicznego i hurtowników). Obecnie, jak wszyscy zrzeszeni w PIŻE, firma wspiera kampanię propagującą zrównoważoną produkcję, dystrybucję i konsumpcję żywności ekologicznej JEMY EKO.
Kampania „Jemy eko” jest finansowana przecz członków Polskiej Izby Żywności Ekologicznej oraz ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”
dkol/ media.mcconsultants.pl/ekolukta.pl
StoryEditor
Ekomleko z serca Mazur
Tradycyjne, polskie wyroby z mleka ekologicznego ma w swojej ofercie mleczarnia z Łukty na Mazurach. Konsumenci poszukują takich produktów. Strzał w dziesiątkę?